home | preview van de gids | informatie uit de gids | vermeld worden in de gids | bestel de gids on-line | contact | www.culinairegidsennederland.nl

Informatie uit de gids

In de gids staan bijna 400 culinaire adressen die het omfietsen waard zijn. Niet alleen restaurants en theetuinen, maar ook andere adressen waar u bijzondere culinaire producten kunt kopen of proeven, zoals warme bakkers, kaasboeren, wijngaarden, ambachtelijke slagers, koffiebranders, bierbrouwers, fruit- en groenteboeren, boerderijwinkels, delicatessenzaken, ijssalons ...en nog veel meer.

Onze redactie heeft, samen met deskundigen uit de streek, de adressen verzameld. Van ieder bedrijf vindt u een korte omschrijving van het product dat het biedt. Ieder bedrijf dat aan de criteria voldoet, wordt gratis in de gids vermeld.

Naast de adressen wordt een aantal bedrijven, initiatieven en ondernemers uitgelicht. Deze vindt u ook hieronder.

> Hotel en Restaurant Villa Ruimzicht 'Achterhoekse chique, op eigen wijze'

> Strandlodge Winterswijk 'Think global, eat local'

> Wijngoed Montferland 'Een schrale bodem levert topwijn'

> Op de Brusse 'Van grond tot mond'

> Vereniging Streekproducten Achterhoek

> Gaon Etten in de Achterhoek, bijzondere locaties worden restaurant-voor-één dag

> De trots van Liemers Trots, de Liemerse Burger

> Restaurant Jan van de Krent ' Streekproducten zijn vooral lekker en inspirerend'

> Kampioensbakker Paul 'Ik bak ambachtelijk brood op een eigentijdse manier'

> Ellens Restaurant 'Geen seizoen is hetzelfde'

 

> Hotel en Restaurant Villa Ruimzicht 'Achterhoekse chique, op eigen wijze'
Hotel-restaurant Villa Ruimzicht heeft grandeur; een bijzonder landhuis aan de rand van Doetinchem, een royaal terras met daaromheen een prachtig park.
‘Villa Ruimzicht oogt statig maar de sfeer is informeel, jong en vriendelijk,’ vertelt Kim Hilbink, medewerker PR & Communicatie. ‘Onze gasten kunnen kiezen voor het chiquere restaurant @rthurs of het meer informele Bar&Bites.’
De koks laten zich inspireren door de seizoenen en maken graag gebruik van producten uit de streek. Een blik op de kaart laat ham van boerderij/slager De Schelfer zien, entrecote van IJsselvallei-runderen, Achterhoekse paddenstoelen, ijs van De Steenoven en appeltjes uit Olburgen.
‘Ambachtelijk, creatief, toegankelijk en gastvrij is ons motto. Ik kan met trots zeggen dat we doen wat we beloven! We noemen het ‘Achterhoekse chique’, maar dan op onze eigen wijze,’ sluit Kim af.
Meer informatie op www.villaruimzicht.nl
> terug naar overzicht

> Strandlodge Winterswijk 'Think global, eat local'
De Strandlodge is gehuisvest in het voormalige paviljoen naast het strandbad in Winterswijk. Een trendy restaurant op een bijzondere locatie.
‘Ik probeer een plek te creëren waar onze gasten zich
welkom voelen,’ vertelt gastvrouw Sabine. ‘Ik doe niets liever dan gerechten bedenken en bereiden,’ vult chef-kok Mike aan. ‘Ik werk het liefst met producten uit de streek: geitenkaas van De Brömmels of biologisch varkensvlees van Het Helder hier uit Winterswijk. Dat past helemaal bij mijn motto: ‘Think global, eat local’.’ Zeker de moeite waard: de Zondagmiddagproeverij, negen gerechtjes in drie gangen, en de Vrijdagmiddagborrel, met superlekker fingerfood.
Meer informatie op www.slww.nl
> terug naar overzicht

> Wijngoed Montferland 'Een schrale bodem levert topwijn'
Wijngoed Montferland is één van de nieuwe wijnbouw-bedrijven in de Achterhoek.
In 2004 schakelde Leon Masselink, samen met zijn vrouw Magda, van een traditioneel boerenbedrijf over op wijnbouw. ‘Inmiddels beschikken we over twee heel verschillende wijngaarden. ’t Oerlegoed in Gendringen is aangelegd op rivierklei, rijk aan mineralen en voedingstoffen. Bergherbos in ’s-Heerenberg ligt op een heuvel en heeft een schrale bodem. Het verschil in bodem zorgt ervoor dat iedere wijn een eigen smaak en karakter heeft,’ vertelt Leon.
‘We telen onze druiven biologisch, dus zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Ook besteden we veel aandacht aan een gezonde bodem; een rijk insectenleven en stimulerende planten- en bloemengroei. Dat komt de druiven ten goede en zorgt voor nog betere wijn.’
Wijngoed Montferland beschikt over een schitterend wijnhuis. ‘Ik leid onze gasten graag rond door de wijngaard en gun ze een kijkje ‘in de keuken’. Ik laat hen de moderne filter- en persinstallaties zien, de roestvrijstalen tanks en een bottelmachine,’ vertelt Leon enthousiast. In het wijnhuis is ook een proeflokaal ingericht. ‘We organiseren regelmatig rondleidingen met wijnproeverijen, voor wie wil aangevuld met een lunch, diner of verrassend programma.’
Alle inspanningen van Leon en Magda, hun adviseur Stan Beurskens en de vele vrijwilligers, werpen hun vruchten af. Dit jaar is hun witte Cabernet Blanc 2010 bekroond met een gouden medaille voor de beste Nederlandse wijn. Daar mag je trots op zijn!
Meer informatie op www.wijngoedmontferland.nl
> terug naar overzicht

> Op de Brusse 'Van grond tot mond'
‘Ik wilde altijd al boerin worden,’ vertelt Petra van huiskamerrestaurant Op de Brusse, ‘maar ik kom niet uit een boerenfamilie en Reinier, mijn man, ook niet. Vroeger ging ik vaak logeren bij een oom en tante die een boerderij hadden. Heerlijk vond ik dat!’
Reinier is jarenlang als kok werkzaam geweest in diverse restaurants en als instellingskok, Petra werkte als consultant. In 2003 zijn ze begonnen met hun keuterboerderij, nu met drie Lakenvelder koeien, twee scharrelvarkens, diverse kippen, een kruiden- en moestuin en boomgaard. Alles wat hun boerderij te bieden heeft, wordt gebruikt in het restaurant op de voormalige deel van de boerderij. In de olde kökken staat een houtgestookt fornuis voor de schouw met authentieke tegelwand. De naegelholt, worsten, bacon en hammen hangen in de wieme (zoldering) te drogen.
Alsof je bij vrienden eet ‘Op de Brusse heerst een gemoedelijke, informele sfeer. Gasten gooien zelf een blokje hout op het houtvuur en er is tijd voor een praatje met de kok in de keuken. Als de koe moet kalveren, gaat dat vóór en kijken de gasten mee,’ vertelt Petra.
Er komt niets uit een pakje ‘We koken met streek- en seizoensproducten van ons eigen erf. We werken duurzaam, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, ook dierenwelzijn staat hoog in ons vaandel. Als we een dier slachten, gebruiken we alle delen van het beest,’ vertelt Reinier.’We maken kaas, yoghurt en pudding van de melk van onze koeien, we drogen onze tomaten en Reinier gebruikt veel kruiden uit eigen tuin om de smaak van een gerecht te verhogen,’ vult Petra aan.
Petra en Reinier zijn de initiatiefnemers van de webwinkel Bron van de smaak. Bron van Smaak verkoopt eerlijke, ambachtelijke producten van elf Achterhoekse producenten. Boeren die kleinschalig werken en die duurzaamheid, diervriendelijkheid en respect voor de natuur belangrijk vinden. Een greep uit het assortiment: vleeswaren, kaas, jam, honing, koek, wijnen, bieren. Bestelling kunt u afhalen Op de Brusse of laten bezorgen door heel Nederland.
Huiskamerrestaurant Op de Brusse vind je in De Heurne. Het heeft 35 zitplaatsen en is elke vrijdag t/m zondag open, altijd op basis van reservering.
Ook voor bruiloften, feestjes, vergaderingen of personeelsuitjes, al dan niet in combinatie met een kookworkshop of high tea.

Meer informatie op www.opdebrusse.nl
> terug naar overzicht

> Vereniging Streekproducten Achterhoek
Meer dan 30 Achterhoekse bedrijven hebben zich aangesloten bij de Vereniging Streekproducten Achterhoek (VSA). Allemaal bedrijven die streekproducten maken in evenwicht met landschap en natuur.
Op de VSA-bedrijven wordt een veelheid aan ambachtelijke producten gemaakt en verwerkt, zoals boerenkaas, zuivel, vlees en vleesproducten, boerenijs, diverse soorten aardappels, fruit, honing, wijn, graan, brood, banket, jam, bier etc. Vaak te koop ‘aan huis’, maar ook in de verschillende boerderij- of streekwinkels.
Bezoek eens een VSA-boerderij en u kunt het leven op de boerderij van dichtbij meemaken, u kunt zien waar de echte boerenkaas vandaan komt, u kunt op adem komen en rustig uw boodschappen doen én u proeft de streek via de heerlijke producten! Een rondleiding of demonstratie is ook vaak mogelijk. Gastvrijheid en deskundigheid staan bij de VSA hoog in het vaandel.
Kijk voor de aangesloten leden op pagina 120 en voor meer informatie op
www.achterhoekstreekproduct.nl
> terug naar overzicht

> Liemers Trots
De boeren en tuinders van Liemers Trots zijn trots op hun bedrijf en trots op hun producten; ze zorgen goed voor hun dieren en planten, ze produceren milieuvriendelijk en verzorgen het landschap. Ook bij de bedrijven die deze producten verwerken staat gezond en lekker voorop, zij produceren op een ambachtelijke manier.
Zo’n 30 bedrijven zijn aangesloten bij Liemers Trots.
Liemers Trots kiest voor korte ketens; grondstoffen die in de Liemers geproduceerd worden, worden ook in de Liemers verwerkt. Een voorbeeld: de akkerbouwer teelt graan, dat gaat naar de molenaar even verderop. De molenaar maalt het en levert het meel aan de bakker in zijn dorp. Die maakt er op zijn beurt een heerlijk Liemers broodje van! Dat kan ook met vlees, bier, vruchtensap etc. Steeds meer verwerkers kiezen voor landbouwproducten uit de eigen regio, omdat ze kwaliteit belangrijk vinden en omdat ze hun leverancier graag persoonijk kennen.
Een voorbeeld van de Liemerse ketengedachte is de Liemerse Burger: zie pagina 98.
Kijk voor de aangesloten leden op pagina 121 en voor meer informatie op
www.liemerstrots.nl
> terug naar overzicht

> Gaon Etten in de Achterhoek, bijzondere locaties worden restaurant-voor-één dag
Voor wie van lekker eten én verrassingen houdt, is Gaon Etten een must! Het is een soort ‘blind date’; je schrijft je in voor Gaon Etten op een bepaalde datum en plaats en 48 uur van tevoren wordt de locatie bekend gemaakt. Geen gewoon restaurant maar een pop-up restaurant, met als thema: ‘Eet de Achterhoek in de Achterhoek’.
Van tevoren staat vast dat je verwelkomd wordt met een drankje en een amuse, er volgt een driegangendiner –bereid met seizoensproducten
uit de streek– en er staat wijn en bier uit de Achterhoek op tafel. Lange, mooi gedekte tafels, met tafellinnen. Altijd is er Achterhoekse muziek of zijn er verhalenvertellers. Op zich al voldoende voor een heerlijke avond uit, maar bij Gaon Etten is dan ook nog de locatie bijzonder!
In 2012 zijn zes bijzondere plekken omgetoverd tot ‘restaurant-voor-één-dag’. Gaon Etten was te gast in de kassen van Piet Ouddolf in Hummelo, bij houtzagerij Agneta in Ruurlo, op geiten-boerderij De Brömmels in Winterswijk, aan de IJssel in Zutphen, tussen de druiven van Wijngaard Schepershof in Groenlo en in de schaapskooi van Natuurmonumenten in Vorden.
De gasten zijn unaniem laaiend enthousiast over dit evenement, sommige zijn wel drie, vier of vijf keer Goan Etten! Gaon Etten is bijzonder vanwege z’n sfeer, de onverwachte ontmoetingen, de leuke gesprekken, het heerlijke eten en de Achterhoekse producten die met veel verve door kok René Klein (van Villa Ruimzicht) gepromoot worden, de prachtige locaties, de gastvrijheid, etc. Zelfs regen of kou deren de gasten niet.
Ook in 2013 kunt u weer Gaon Etten. Het seizoen start op 19 april in Doetinchem. Voor overige plaatsen en data kunt u terecht op de website.

Kijk voor meer informatie, foto’s en reservering op www.gaon.nl
> terug naar overzicht

> De trots van Liemers Trots, de Liemerse Burger
Liemers Trots streeft naar korte ketens, dat wil zeggen dat grondstofleveranciers en verwerkers nauw met elkaar samenwerken. De Liemerse Burger is een ultiem voorbeeld van deze samenwerking.
De Liemerse burger is een broodje, een burger én speciale garnering uit eigen streek, gemaakt met eerlijke ingrediënten, zonder conserveringsmiddel of kleurstoffen!
De burger zelf bestaat uit 70% rundvlees, afkomstig van Jos Bolk Natuurkoeien uit Aerdt of van Veehouderij Mom uit Loil, en 30% varkensvlees. De varkens zijn geboren bij fokbedrijf Visser uit Didam en opgegroeid op Boerderij Köning in Zevenaar. Slagerij Franz Gerritschen maakt de Liemerse burger, daarbij gebruikt hij de biologische kruiden van ’t Gelders Eiland uit Lobith.
Deze burger verdient een broodje van dezelfde kwaliteit. Het Liemerse Burger broodje is ontwikkeld door Bakkerij Van Bentum uit Lobith, met tarwe van Boerderij Köning, gemalen door Molen De Hoop in Oud-Zevenaar. En er wordt echte boter gebruikt van zuivelboerderij IJsseloord.
De Liemerse Burger Chutney maakt het broodje af. Kok Michiel Keukens van KeukensKoken heeft van verse tomaten, uitjes, speciale pepers en verse kruiden van de Groene Schuur Groessen een heerlijke chutney gemaakt, die gezoet wordt met appelstroop van ‘t Gelders Eiland.
Als variant is er ook de Liemerse Biefburger (100% rundvlees) en de Liemerse Vegaburger (100% groente).
De Liemerse Burger is verkrijgbaar via www.franckly.com. Daar vindt u ook de restaurants waar de burger geserveerd wordt.
> terug naar overzicht

> Restaurant Jan van de Krent ' Streekproducten zijn vooral lekker en inspirerend'

Jan van de Krent is een restaurant met een heerlijke huiskamersfeer. Gespecialiseerd in vis- en vleesgerechten die op klassiek Franse leest geschoeid zijn, waarbij de nadruk op de seizoenen ligt.
Het kloppend hart van Jan van de Krent bevindt zich uiteraard in de keuken. Eigenaar Chiel Dohmen en zijn team creëren bijzondere en smaakvolle gerechten met een eigentijdse twist. ‘Alles wordt zelfgemaakt, zoals het roken van zalm, bakken van bijzonder brood, bonbons en ijs,’ vertelt Chiel enthousiast.
‘Wij koken met de seizoenen mee. Daarmee anticiperen wij op de natuurlijke groei van planten en dieren. De seizoenen zijn ook terug te vinden in ons aanbod van vis en vlees; we serveren alleen wat er op dat moment verkrijgbaar is. Onze menu-kaart wisselt daarom per seizoen. We gebruiken voornamelijk producten uit de regio, deze zijn vaak verser en krachtiger van smaak, maar we halen hier bovenal inspiratie uit,’ aldus Chiel.
Bij Jan van de Krent kunt u genieten van een heerlijke culinaire avond, in een huiselijke ambiance en u kunt rekenen op een zeer gastvrije bediening.
Tot slot vertelt Chiel: ‘Wij worden gelukkig van iedere gast die zich bij ons thuis voelt en geniet van de culinaire hoogstandjes die onze keuken te bieden heeft.’
Tot ziens bij Jan van de Krent.

Meer informatie op www.restaurantjanvandekrent.eu
> terug naar overzicht

> Kampioensbakker Paul 'Ik bak ambachtelijk brood op een eigentijdse manier'
Bakker Paul Berntsen is blij met de titel ‘kampioen van Nederland’, ook was hij bijna ‘bakkerij van het jaar’, maar hij is zichtbaar trots op de titel ‘baas van het jaar’, die hij in 2006 in de wacht sleepte.
‘Het bakkersvak is mooi maar het gaat uiteindelijk om mensen, mensen die als team samenwerken aan een prachtig product,’ aldus kampioens-bakker Paul Berntsen.
Bakker Paul en zijn vrouw Mirjam runnen, samen met een team van 20 medewerkers, een supermoderne bakkerij en twee winkels. ‘We bakken ambachtelijk brood op een
eigentijdse manier,’ vertelt Paul. ‘We gebruiken hypermoderne machines en innovatieve producten, dat levert lekker brood op en bijzondere specialiteiten. We willen ons graag blijven ontwikkelen: iedere week ligt er een nieuw product op de toonbank.’
De Kampioensbakker bakt niet alleen voor de eigen winkels, maar levert ook aan restaurants en winkels in de regio. Zo is bijvoorbeeld het Take Your Time TYT-broodje voor Villa Ruimzicht ontwikkeld en een speciaal broodje voor restaurant Ellens in Zelhem.

Meer informatie op www.kampioensbakker.nl
> terug naar overzicht

> Ellens Restaurant 'Geen seizoen is hetzelfde'

Natuurlijk gaat het in een restaurant om eten en drinken, maar bij Ellens in Zelhem is ook de inrichting de moeite waard. Het inte-rieur wordt ieder jaargetijde aangepast aan het seizoen, geen seizoen is hetzelfde!
De seizoenen zijn ook terug te vinden op de menukaart. ‘Omdat we het liefst met verse ingrediënten van het seizoen werken, wisselt onze menukaart regelmatig,’ vertelt Ellen. ‘Vers gestoken asperges in het voorjaar, frisse salades in de zomer en in de herfst serveren we natuurlijk Achterhoeks wild. We gebruiken meer producten uit de streek; zo levert De Kruisbrink uit Toldijk het fruit, nemen we boerenijs af van De Steenoven uit Hummelo en serveren we wijn van Wijngoed Avitera uit Azewijn.’
Ellen kiest voor ingrediënten die beter zijn voor mens, dier en milieu. Ze vertelt bevlogen: ‘We doen mee aan de Puur Restaurant Week met een menu wat helemaal bestaat uit biologische, duurzame of fairtrade producten. Een gerecht met een goed verhaal, smaakt gewoon beter!’

Meer informatie op www.ellensrestaurant.nl
> terug naar overzicht

 

 

 KMuitgevers | KMpublishers Laakse Tuin 46 7207 NS Zutphen T 0575 575 479 E info@kmuitgevers.nl